Reguli bagaj de mana

hand luggage

In calatoriile scurte nu trebuie sa-ti cari casa in spinare. Cam toate lucrurile de care ai nevoie pentru aproximativ 3 zile de plimbare incap lejer intr-un bagaj de mana – cel pe care il iei cu tine in avion si-l pui in compartimentul de bagaje de deasupra scaunului tau. Si e clar ca asta te scuteste de taxe in plus pe care ar trebui sa le platesti pentru bagajele de cala.

Exista un set de reguli* elementare pentru cum sa-ti faci bagajul de mana atunci cand calatoresti in interiorul Uniunii Europene:

- dimensiuni 55x35x25 (lungime, latime, inaltime) – daca depaseste, cel mai probabil vei fi nevoit sa-l declari ca bagaj de cala.

- pe langa bagajul de mana, mai poti avea cu tine o geanta/servieta/camera foto sau video/laptop, sau un obiect de dimensiuni mai reduse.

- greutatea bagajului de mana trebuie sa aiba maxim 10 Kg.

- lichidele, gelurile, cremele, pastele etc. pot fi transportate in bagajul de mana cu conditia ca fiecare recipient care le contine sa aiba capacitate maxima de 100 ml, insa toate acestea nu vor putea avea mai mult de 1 litru. Toate recipientele trebuie sa incapa perfect intr-o singura punga transparenta, resigilabila (dimensiuni 20cm x 20cm). Daca nu sunt respectate dimensiunile, vei fi nevoit sa renunti la lichidele transportate. Pungi resigilabile poti cumpara de la IKEA, sunt pe 2 marimi si sunt foarte bune, eu pe astea le-am folosit in calatorii. Dar exista si prin supermarket-urile mai mari. Unele aeroporturi care se respecta vand pungi resigilabile, dar nu te bizui prea mult pe acest lucru.

- nu ai voie sa pui in bagajul de mana obiecte ascutite.

- ai voie sa transporti in bagajul de mana medicamente, sau alimente pentru bebelusi si pentru diete speciale.

*Regulile de mai sus sunt general valabile, insa pot diferi in functie de compania aeriana care opereaza zborul. De asemenea, sunt reguli care se impun pentru tranzitul pe aeroporturile din Uniunea Europeana.